Waarom vrijwilligerswerk doen ook goed voor jou is.
Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligerswerk doen heel gezond is. Het helpt onder andere om de gevolgen van een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt je gelukkiger en versterkt bovendien je zelfvertrouwen. Vrijwilligerswerk kun je doen op verschillende plekken en manieren. Je kunt iets doen bij de sportclub, de kinderboerderij, in het verzorgingshuis of taalmaatje worden.
Het doen van vrijwilligerswerk is fijn voor de ander, maar het levert ook jou wat op. Hieronder lees je wat vrijwilligerswerk voor jou kan betekenen.
- Je leert nieuwe mensen kennen – Door het doen van vrijwilligerswerk kom je in contact met anderen en kun je je netwerk vergroten. Je kunt op deze manier met mensen in contact komen die je anders nooit zou ontmoeten. En je houdt ook vaak mooie vriendschappen over aan het vrijwilligerswerk.
- Je kunt iets betekenen voor een ander – Als vrijwilliger maak je een verschil in de samenleving of in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past. Door je inzet kun je écht iemands dag een beetje mooier maken!
- Goed voor je cv – Door het doen van vrijwilligerswerk doe je ervaring op in werkzaamheden die je zelf uitkiest. Zo ontdek je wat goed bij je past en ontwikkel je ook nieuwe vaardigheden. Dit kun je op je cv vermelden waardoor je vrijwilligerswerk misschien wel een hele mooie opstap kan zijn naar een leuke baan.
- Je blijft actief en voelt je nuttig – Vrijwilligerswerk is een prima manier om actief te zijn of actief te blijven. Al het vrijwilligerswerk is nuttig waardoor het je meestal ook een goed gevoel geeft. Het maakt niet uit of je nu met pensioen bent, of nog studeert, vrijwilligerswerk is een prima manier om je maatschappelijk betrokken te (blijven) voelen.
Maar hoe kom ik dan aan vrijwilligerswerk?
Op de platformen van Zaankanters voor Elkaar en Edam-Volendam voor Elkaar staan veel vacatures voor vrijwilligerswerk. Deze websites bieden ook een platform voor burenhulp waarbij vraag en aanbod op het gebied van klussen, hulp of gezelschap wordt gekoppeld. Woon je in een andere regio? Ga naar een sociaal team bij jou in de buurt.