Jongeren en geld
Als jongere moet je leren om zelfstandig om te kunnen gaan met geld. De meeste kinderen leren dit van hun ouders, maar als jij bent opgegroeid in een gezin waar armoede was of je ouders schulden hebben dan is het soms lastig om zelf goed om te gaan met geld. Heb jij schulden en kun je soms je rekeningen niet betalen? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het op orde brengen van je financiële zaken? Wij geven je tips over hoe je het beste om kunt gaan met geld.
Tip 1 – Zorg dat je overzicht hebt over je financiën
Geef je iedere maand te veel geld uit en hou je weinig over voor de vaste lasten en boodschappen? Of heb je leningen of schulden? Dan is het belangrijk om overzicht te krijgen in jouw financiële situatie.
- Open en orden je post en sorteer alles in een map.
- Maak online of in een schrift een overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven per maand.
- Maak een overzicht van je schulden in bijvoorbeeld excel of in een schrift.
- Met de app BuddyPayment krijg en houd je eenvoudig overzicht in al je financiën. Neem voor meer informatie hierover contact op met een van onze medewerkers.
Tip 2 – Blijf er niet alleen mee zitten, maar bespreek het
Ontvang je brieven van schuldeisers zoals een deurwaarder of een incassobureau? Wacht dan niet, maar neem contact op met onze schuldhulpverlener of een (sociaal) wijkteam bij jou in de buurt.
Tip 3 – Heb je al zorgtoeslag aangevraagd?
Zodra je 18 jaar wordt moet je premie betalen voor je zorgverzekering. Kijk via bijvoorbeeld een vergelijkingssite welke zorgverzekering het beste past bij jouw situatie. Je kan zorgtoeslag aanvragen als tegemoetkoming voor deze zorgkosten. Ga naar om direct je zorgtoeslag aan te vragen. Je hebt dan wel je DigiD nodig.
Tip 4 – Zorg voor een spaarpotje
Het is handig om een spaarpotje aan te leggen voor onverwachte dingen. Zo kan je telefoon stuk gaan, de wasmachine of er gebeurt iets anders onverwachts wat geld kost. Het is dan handig dat je wat extra geld achter de hand hebt om dit te kunnen betalen. Als je een betaalrekening opent, is het handig om ook meteen een aparte spaarrekening te openen waar je dan iedere maand automatisch een klein bedrag op overmaakt. Dat is een kleine moeite en je hoeft er daarna niet meer aan te denken. Alle kleine beetjes helpen. Als je € 10 per maand opzij zet, is dat na een jaar toch al € 120.
Hulp nodig of vragen?
Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig bij je financiën? Neem dan contact op met de SMD of een (sociaal) wijkteam bij jou in de buurt.