Ik word gepest
Pesten komt veel vaker voor dan je denkt. Gepest worden is niet leuk en doet pijn. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. Als je gepest wordt ben je waarschijnlijk verdrietig of heel boos. Het is in elk geval belangrijk om te weten dat het pesten niet jouw schuld is. Hieronder vind je verschillende tips die je mogelijk kunnen helpen.
Wat kan ik doen? – Pesten is eigenlijk altijd een groepsproces. Dat betekent dat er vaak meerdere personen of groepen bij betrokken zijn. Je hebt de persoon die pest en daarnaast zijn er vaak anderen die bijvoorbeeld meelachen. Als je gepest wordt is het heel belangrijk dat je erover praat, om hulp vraagt en duidelijk aangeeft en uitlegt dat je wilt dat het pesten stopt.
Video over pesten
Video over pesten
Tip 1 – Praat erover
Het is belangrijk dat je erover praat met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, vrienden, leraar, een oom of tante. Erover praten lucht enorm op en je voelt je er minder alleen door. Zoek een moment waarop je met elkaar kunt praten, bijvoorbeeld tijdens het eten, tussen de lessen door of als jullie samen wat aan het doen zijn. Bedenk dan samen wat je kunt doen om het pesten aan te pakken.
Tip 2 – Vraag om hulp
Ook al voel je je soms alleen, er zijn veel mensen die je kunnen helpen. Gebeurt het pesten bijvoorbeeld veel op school, op de sportclub of op straat? Vraag dan bijvoorbeeld je leraar, klasgenoten, de sporttrainer, de jongerenwerker of schoolmaatschappelijk werker om hulp. Samen kunnen jullie kijken wat je kunt doen en wat er nodig is. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Neem contact met ons op, dan geven wij je de contactgegevens van de jongerenwerker of schoolmaatschappelijk werker (voor regio Zaanstreek-Waterland).
Tip 3 – Zeg duidelijk dat je wilt dat het pesten stopt
Soms helpt het als je duidelijk zegt wat het pestgedrag met je doet, en wat je zou willen dat de ander doet. Als je dat spannend vindt, vraag dan of een vriend(in), klasgenoot, leraar of schoolmaatschappelijk werker je wil helpen. Je uitspreken kan ook helpen wanneer de pester niet weet dat hij pest. Misschien denkt hij namelijk dat het grappig of normaal is, en heeft hij niet door dat het jou raakt. Door aan te geven waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.
Online pesten
Pesten kan ook online gebeuren. Deze tips kunnen je verder helpen als je online wordt gepest:
Tip 1 – Praat erover
Net als met offline pesten is het belangrijk dat je met iemand praat wanneer je online gepest wordt. Praat bijvoorbeeld met je ouders, je vrienden of met iemand anders uit je omgeving. Bedenk dat je niet de enige bent die hiermee te maken krijgt en dat je niet alleen staat.
Tip 2 – Probeer met de pester te praten
Soms heeft de pester niet door dat zijn acties onaardig overkomen. Veel pesters denken dat ze grappig zijn, terwijl jij dat niet vindt. Werkt praten niet? Blokkeer de pester dan op social media.
Gaat het pesten toch door? Reageer dan niet op berichten, hoe moeilijk dat soms ook is. Bewaar screenshots, e-mails en andere berichten, zodat je kunt laten zien wat er gebeurd is. Als het uit de hand loopt kun je dit ook gebruiken als bewijsmateriaal bij de politie.
Tip 3 – Doe een melding bij het online platform
Online pesten kun je melden bij de online platformen. Doe een melding bij de website en vraag of eventuele foto’s of filmpjes verwijderd kunnen worden. Bij grote platforms zoals Instagram kun je posts of chatberichten rapporteren wegens pesten of intimidatie, via een speciaal daarvoor bedoelde functie. Je ziet dan bijvoorbeeld vaak een optie ‘rapporteer’.
Wil je hulp of heb je vragen?
Voor vragen of hulp raden we je aan om contact op te nemen met de schoolmaatschappelijk werker bij jou op school of met je mentor of docent. Of bespreek het natuurlijk met een familielid of vriend/vriendin.