Een inspirerend verhaal: Max vindt zijn weg met hulp van Jongerenwerk
In een interessant gesprek zitten Max (20 jaar) en Thomas IJsseldijk (jongerenwerker) aan tafel, waar Max over zijn bijzondere verhaal vertelt. Max heeft een lastige reis afgelegd, waarin hij zijn ritme en doelen verloor en de toekomst somber inzag. Gelukkig hebben de jongerenwerkers van het sociaal wijkteam van de SMD Max begeleid en geholpen om zijn leven een positieve draai te geven.
Max stapte op zeventienjarige leeftijd het Jongerenwerk binnen, op zoek naar ritme, daginvulling, sociaal contact en uiteindelijk een baan. Tijdens deze periode was hij de weg kwijt en maakte hij minder goede keuzes. ‘Ik had geen slaapritme. Het was echt gooien met de dobbelsteen, de ene keer sliep ik in de nacht en de andere keer sliep ik overdag. Ik had geen werk en geen school. Met school ben ik toen gestopt omdat het niet te doen was met mijn slaapritme. Toen heb ik een lange tijd stil gestaan wat ook niet heel positief uitpakte voor mij.’ vertelt Max. Jongerenwerker Thomas heeft Max bijgestaan om hem weer op het juiste pad te krijgen.
In eerste instantie bezocht Max de Huiskamer, georganiseerd door het sociaal wijkteam, waar jongeren laagdrempelig in contact kunnen komen met de jongerenwerkers. Hier kon Max problemen bespreken en sociale contacten leggen. Ondanks zijn vooruitgang viel hij terug in oude patronen. Maar Thomas zorgde ervoor dat de drempel werd verlaagd voor Max om toch naar de Huiskamer te komen. De Huiskamer bood hem namelijk niet alleen steun, maar de ervaringsdeskundigen van RCO de Hoofdzaak hielpen Max ook met zijn eetritme. Waar hij eerst maar één maaltijd per dag at, eet hij er nu weer drie per dag.
Max, trots en vol verandering, vertelt: “Ik heb echt vrienden gemaakt hier waardoor ik sociaal ook ontwikkelingen heb doorgemaakt. Ik spreek met ze af en ik zie ze ook wel eens in het weekend. Het is echt een vriendengroep nu!” De Huiskamer bracht ritme in Max zijn leven. “De Huiskamer heeft mij echt inzicht gegeven en een doel. Ik stond nu op met een doel voor ogen in plaats van de hele dag in mijn bed te blijven liggen.”
Stijn, die in die periode stage liep bij de jongerenwerkers, speelde ook een belangrijke rol door Max te koppelen aan mogelijkheden om zijn leven weer op de rit te krijgen. Max begon met vrijwilligerswerk, groeide snel en heeft nu zelfs een eigen onderneming. De overgang van vrijwilligerswerk naar fulltime werken was vermoeiend maar lonend. Max benadrukt: “Ik werd echt vrolijker. Betaald worden helpt daar natuurlijk ook bij!”
De transformatie was duidelijk toen Max met een nieuw kapsel verscheen. Thomas herkende een andere, gegroeide Max: “Ik zag een mega verandering bij hem. Hij is zo gegroeid, volwassen geworden en er hing een positieve vibe vol energie om hem heen.” Max voelt zich nu niet meer nutteloos en heeft nieuwe doelen gesteld.
Max sluit af met een krachtige boodschap voor jongeren die vergelijkbare uitdagingen ervaren: “Zoek sociale contacten! Vriendschappen werken zo goed. Laat je van je goede kant zien. Contact opzoeken met een jongerenwerker of sociaal werker helpt enorm als je rondloopt met hulpvragen. Ga ook eens langs de Huiskamer of iets vergelijkbaars. Hulp helpt enorm, maar je moet uiteindelijk zelf de stappen maken.” Max vergelijkt dit met het gebruik van een hamer: “Jullie kunnen mij een hamer geven, maar ik moet zelf de spijkers erin slaan!” Het verhaal van Max getuigt van doorzettingsvermogen, groei en het belang van sociale steun bij het overwinnen van uitdagingen.
Je bent elke dinsdag van 16:00 tot 18:30 welkom bij de Huiskamer (met uitzondering van vakantie en feestdagen) bij Buurthuis Het Brandtweer, Breestraat 110, 1541 EK Koog aan de Zaan.